Upoznavanje

Koliko god da ste se pripremali imaćete najčudniji osećaj sa kojim ste se ikada sreli.

Videćete nepoznato dete koje je vaš sin ili ćerka.

Neki usvojitelji kažu da je to ljubav na prvi pogled, neki će reći da su prvo imali strah od prihvatanja, a neki će doživeti potpuno ignorisanje od strane deteta (možda baš u tom trenutku radi nešto ekstremno bitno poput trčanja po kući J ).  Ako nemate nikakav osećaj prema njemu, nemojte ni to da vas zabrine, jer i mnoge majke koje dobiju decu biološkim putem kažu da su pravu ljubav prema njemu razvili tek posle par meseci. To je potpruno prirodan proces.

Kako će se dete ponašati prema vama, zavisi i od njegove socijalizacije, da li je naviknuto na gužvu, goste, ljude, ili je pak mirno, stidljivo i voli da se krije. Zavisi i od toga kako vas hranitelji dočekaju.

Nije isti susret sa bebom od godinu i po dana, kao sa detetom od četiri ili sedam godina.

Prvi susret je svakako upoznavanje gde niste sami, tu su hranitelji,  a mogu biti i ostali članovi porodice kod koje ste došli, druga deca na hraniteljstvu, socijalni radnici.  Nekada se upoznavanje obavlja i u prostorijama centra za socijalni rad.

Nije nemoguće da vas dete odmah nazove mamom i tatom, možda će vas odmah i zagrliti i ne odvajati se od vas. Možda će se kriti iza hraniteljice dok ne osmotri situaciju.

Samo polako i strpljivo, onako kako detetu odgovara. Jer od trenutka kada postajete roditelji ispred sebe uvek stavljate sreću svog deteta.

Ono u šta verujemo je da iza odluke da ste baš vi izabrani za roditelje tog malog bića, stoji i gomila iskustva, analiza i procene kompatibilnosti od strane socijalnih radnika. Svi koraci koje ste do sada prošli učinili su to da je baš ovo vaše dete.

Vreme upoznavanja može trajati danima, a za to vreme ćete biti u mestu boravka deteta. Ovo se takođe razlikuje po iskustvima gde su neki usvojitelji čak gostovali kod hranitelja u tim danima, ali ipak većina rezerviše smeštaj u tom gradu.

Upoznavanje može trajati i nedeljama gde putujete dok se dete ne privikne. U periodu upoznavanja učite o detetu. Saznajete o svemu što ste propustili u njegovom odrastanju, o tome šta voli da jede, radi, šta ga rastužuje, kako da prevaziđete takve trenutke. Igraćete se sa detetom, nahraniti, okupati, uspavati… Nakon nekog vremena imaćete i trenutke koje provodite sami, zatim će dete prespavati sa vama bez hranitelja.

Kada stručnjaci koji vas prate u ovom periodu procene da je pravi trenutak, dobićete rešenje o upućivanju deteta na adaptaciju kod vas i moćićete da krenete svojoj kući sa svojim detetom.

Pitajte hranitelje da li vam mogu biti dostupni za naknadna pitanja, jer nećete se svega setiti odmah. Oni poznaju dete i u periodu adaptacije vam mogu biti najveća pomoć koju možete dobiti. Zamolite za slike deteta iz ranijih perioda, ne zaboravite zdravstvenu knjižicu i omiljenu igračku.

A sada kreće vaša avantura roditeljstva.