Pravi poziv

Proces usvojenja može stati u jednu reč, neizvesnost. Od procene podobnosti, do toga da li ćete uspeti i kada.

Ono što potencijalni usvojitelji žive dan za danom je taj jedan PRAVI poziv. Možda ne prvi, možda ne u prvoj godini čekanja, ali pravi za njihovo dete.

Nakon poziva iz Centra za socijalni rad kada se na osnovu onoga što čujete o konkretnom detetu izjasnite da ste zainteresovani sledi odlazak u grad gde dete teritorijalno pripada. Na taj razgovor istovremeno ide više potencijalnih usvojiteljskih parova, sa istom nadom da će baš oni biti izabrani.

Iskustva usvojitelja sa tih razgovora su najrazličitija.

Stručnjaci su već dobili vaš dosije, a ovo je prilika da vas uživo upoznaju i na kraju donesu odluku koja porodica će najbolje odgovarati detetu, tj. deci ukoliko se radi o biološkim braćama i sestrama (siblinzima) koji idu na usvojenje zajedno.

Na tom razgovoru dobićete informacije o detetu koje su centru poznate. Biološko poreklo, razlog zašto su na programu usvojenja, emotivna zrelost, psiho motorički razvoj, zdravstveno stanje, navike i osobine deteta. Takođe ukoliko postoji neka specifičnost poput potrebe za određenim tretmanima, zdravstvenim pregledima, kontrolama, intervencijama.  Moćićete da postavite bilo koje pitanje u vezi deteta, nedoumicu, zatražite savet za dalje.

Isto tako dobićete i pitanja stručnjaka o vama, vašim navikama, specifičnostima, očekivanjima, planovima… Normalno je da imate tremu jer ovo nije ispit ili intervju za posao, ovo je razgovor koji vam može promeniti život. I vama i detetu.

Ako je baš taj razgovor bio pravi, uskoro ćete dobiti poziv obaveštenja da postajete mama i tata.

  • Zanemećete
  • Poželećete na glas da vrištite i svima javite novosti
  • Zaboravićete sve što ste hteli da pitate
  • Uhvatiće vas panika šta sve treba uraditi
  • Nećete verovati da se zaista desilo

Svaka emocija je normalna jer upravo ste saznali da ćete dobiti dete.

A kad emocije bar malo slegnu, možete krenuti u ponovno prikupljanje dokumentacije koja je potrebna pre odlaska po dete. Ista ona sa početka priče, jer ne sme biti starija od šest meseci koliki je krajnji rok za trajanje adaptacije.

Dogovorićete se sa centrom oko daljih koraka.