Priprema za dolazak deteta kući

Vaš dom  će uskoro ispuniti dečja graja, sport će vam postati skakanje kad god čujete dete i preskakanje igračaka (lego je najbolniji kad zgazite J ), mesta za izlaske menjate parkićima, a od događaja posećujete dečije rođendane. Restorane i mirne ručkove ili večere, zameniće poručivanje i nošenje hrani kući. Bar u prvih par meseci 😊

Imate relativno kratak rok da se pripremite za dolazak deteta, a najiskrenije vam savetujemo  (onako iz srca) popijte još jedno piće u miru, naspavajte se, pogledajte ceo film, izađite.

Sa Centrom ćete se dogovoriti oko datuma odlaska na upoznavanje i planiranog vremena pre nego što dete dovedete kući. Prethodno ste rešili dokumentaciju a sada ide onaj lepši deo, priprema. Dobijate tačan plan rada koji uključuje organizaciju obično 5 radnih dana, koje provodite u upoznavanju sa detetom.

 • Za upoznavanje:

Proverite šta dete voli, omiljeni crtani junak ili igračka koja bi ga obradovala. Ponesite slatkiše za ostalu decu u kući. Ispoštujte gostoprimstvo domaćina.

 • Za put do kuće
  • Sedište za auto ukoliko ga dete već ne poseduje. Zaštita od sunca za stakla u autu.Kolica, kengur, šetalica, ako je malo dete
  • Ostalo možete kupiti na licu mesta kada dobijete sve informacije od hranitelja (veličinu pampersa za usputno presvlačenje, varalica ako je koristi, mleko, hrana, voda…)
 • Vaš stan kuća:
  • Zavisno od uzrasta i razvoja deteta prvo o čemu morate voditi računa  je sigurnost deteta, ukloniti sve potencijalne opasnosti.Možda će vam trebati zaštite za utičnice, oštre ivice. Pomerite sve što dete ne treba da dira, a trenutno je na dohvat ruke ili lako pristupačno (lekovi, hemija u kupatilu, dokumentacija koja lako postane igračka za cepkanje, skupi elektronski uređaji…).Detetu će trebati krevetac ili krevet, iako će u početku možda spavati sa vama.Bar dve posteljine koje ćete menjati, jastuk za detetov uzrast, kao i buduće omiljeno ćebence. Vreća za spavanje može biti zgodna, ali ne koriste je sva deca. Preporučujemo i zaštite za dušek zbog mogućih noćnih piškenja u krevet.Kadica za kupanje za manju decu.Peškiri za telo i ruke (po mogućstvu sa motivima crtanih junaka koje voli), šampon, krema, puder, četkica i pasta za zube, vlažne maramice. Proverite sa hraniteljima šta dete koristi zbog moguće osetljivosti ne neke sastojke.Pitajte da li dete koristi adapter, nošu ili je još uvek u pelenamaStoličica za penjanje će mu pomoći da samostalno opere ruke.Pribor za jelo. Stolica za hranjenje ako vam je potrebna.
  • Obezbedite mesto za igru koje ima podlogu (tepih ili nešto drugo ako je dete sklono alergijama), nešto igračaka, edukativnog materijala skladno uzrastu. Preporučujemo da ne preterujete sa kupovinom već da kasnije zajedno birate, a biće i poklona.
 • Garderoba i obuća za dete

Dete verovatno već ima svoju garderobicu, a najbolje je obaviti kupovinu kada vidite dete ili zajedno ako je veće, možda mu to bude ujedno biti prvo iskustvo kupovine. Obuću je svakako bolje da proba pre kupovine. Pitajte socijalno da proveri sa hraniteljima da li i šta kupovati pre odlaska po dete.

 • Mini apoteka:
  • Proverite da li dete ima stalnu terapiju. Šta je korišćeno za temperaturu, da nije alergično na nešto.
  • Nabavite toplomer (ako je dete malo obavezno onaj na daljinu), hanzaplast, lek ili čepiće za temperaturu, sredstvo protiv uboda insekata, kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, probiotike.
 • Ostalo:
  • Osim nabavke, pripreme i sređivanja neophodno će biti da uzmete i nešto godišnjeg odmora za period upoznavanja deteta, pa je ovo i pravi trenutak da poslodavca obavestite o planiranom izostanku radi nege deteta.
  • Zakonom je regulisano odsustvo za jednog roditelja ukoliko se usvaja dete mlađe od pet godina.
  • Za stariju decu za sada se usvojitelji snalaze kako umeju, iako je adaptacija starijeg deteta čak i izazovnija i potrebno je vreme da da se potpuno posvetite detetu.