Niste sami

Usvajanje dece je čin nesebične ljubavi i odgovornosti koji donosi mnogo izazova, ali i neprocenjive radosti. Na tom putovanju, usvojeni roditelji često prolaze kroz različite faze prilagođavanja i emotivnih iskušenja, i na to smo nekoliko puta skretali pažnju da je najvažnije da budete sami sa sobom spremni na ovaj divan ali ozbiljan i zahtevan čin.

Ono što je  važno da znate je da  da niste sami u tom procesu i da postoji mnogo resursa i podrške dostupnih kako biste se osećali sigurno i pripremljeno za ulogu usvojenih roditelja.

Kome se obratiti za pomoć:

  • Centri za socijalni rad – Radnici CSR su ključni u procesu usvajanja, posebno tokom trajanja adaptacije.  Pored toga što će vas sprovesti kroz ceo proces usvajanja i kroz sve zakonske i administrativne korake, oni vam mogu  pružiti emocionalnu podršku i odgovarati na sva pitanja koja imate. Voditelji slučaja su najčešće tu u svakom momentu, i njihov zadatak je da vam pomognu sa svim izazovima koje imate u ovom periodu

  • Hranitelji – obično su hranitelji nekoliko puta prolazili kroz ovaj proces sa drugim parovima, ukoliko imaju godine staža iza sebe, i oni su tu da vam daju sve neophodne informacije o detetu. Ne ustručavajte se da ih pitate sve što zaboravite tokom prvih dana upoznavanja, jer vam oni mogu  pružiti dragocen savet i iskustvo. Razgovarajte sa njima i saznajte što više detalja koji će vam pomoći u razumevanju svog deteta

  • Besplatna psihološka podrška – U mnogim gradovima postoji besplatna psihološka pomoć dostupna. Psiholog ili terapeut može vam pomoći da se nosite s emocionalnim stresom, strahovima i anksioznošću koji mogu pratiti usvajanje.

  • Prijatelji i rođaci – Nemojte zaboraviti na podršku koju možete dobiti od vaših prijatelja i rođaka, posebno ako su i sami roditelji. Oni mogu da vam ponude korisne savete i praktične smernice u odgajanju deteta, jer svako dete uglavnom prolazi kroz iste razvojne faze i od njih možete naučiti sve trikove za uspešno roditeljstvo

  • Razvojna savetovališta – U mnogim gradovima postoje razvojna savetovališta koja prate razvoj deteta, i daju podršku i savete za roditelje, i uz njihovu pomoć prepoznaćete da li i kolika odstupanja postoje u razvoju deteta i dobićete smernice kako da reagujete ako za to postoji potreba.

  • Drugi Usvojeni roditelji – umrežavanjem sa zajednicom koja je prošla isto što vi sada prolazite može dosta da vam pomogne i bude navigacija posebno u trenucima kada vam se osećate da stagnirate u odnosu. Slušajući iskustva, drugih parova, shvatićete da uglavnom posti šablon u ponašanju dece, da se svi manje ili više suočavaju sa istim izazovima tokom perioda razvoja i biće vam lakše kada znate da niste sami. Ne oklevajte da potražite pomoć i delite svoje iskustvo sa drugim usvojiteljima.

Ova zajednica je tu da vam pomogne da se osećate sigurno i pripremljeno za ulogu usvojenih roditelja.